Nieuws

Zorgpartijen roepen onderhandelaars op: “Blijf IZA-uitvoering ondersteunen”

De ondertekenaars van het Integraal Zorgakkoord (IZA) roepen de onderhandelende politieke partijen op om de uitvoering van het IZA te blijven ondersteunen. Dat schrijven de zorgkoepels in een brief aan informateur Ronald Plasterk. Zorgthuisnl sloot in september 2022 met tal van zorgorganisaties een historisch akkoord waarin plannen zijn gemaakt over alle domeinen van de verzekerde zorg heen. Alle partijen staan voor een urgente uitdaging om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Ook onder een nieuw kabinet blijven deze uitdagingen onverminderd groot. De IZA-ondertekenaars blijven samen achter dit akkoord staan.

In de brief schrijven de partijen dat het IZA laat zien wat de waarde is van samenwerking. De partijen moeten samen zorgen voor de noodzakelijke transformaties in de zorg. Voorbeelden hiervan zijn: minder medicaliseren en meer focus op gezondheid, en de beweging naar de voorkant zodat patiënten sneller de juiste zorg krijgen. Maar ook meer mogelijkheden voor domeinoverstijgende samenwerking, en aandacht voor de juiste zorg op de juiste plek. Daarnaast zetten de IZA-partijen in op meer preventie, het verhogen van het aanbod van digitale zorg, betere gegevensuitwisseling, meer aandacht voor duurzaamheid, en implementatie van de noodzakelijke aanpassingen van wet- en regelgeving om dit te realiseren.

Hans Buijing, bestuurder Zorgthuisnl: We moeten door de hele keten heen met elkaar inzetten op passende zorg, om zo de zorg voor alle burgers in Nederland toegankelijk te houden. Het IZA helpt om dit te realiseren.

Gerelateerde nieuwsberichten

De opgevraagde pagina is alleen beschikbaar voor leden. U kunt hieronder inloggen om door te gaan.