Vonnis kort geding onrealistisch verzuimpercentage
14 januari 2025Onze leden Actiefzorg en Archipel Rinette hebben een belangrijke overwinning behaald in de rechtbank.
Zij wonnen een kort geding tegen zes gemeenten (Son en Breugel, Nuenen, Geldrop-Mierlo, Waalre, Cranendonck, Heeze-Leende) over het vastgestelde tarief voor huishoudelijke ondersteuning in het kader van de Wmo. De gemeenten hielden in het vaststellen van het tarief een verzuimpercentage van 7,5% aan, wat volgens Actiefzorg en Archipel Rinette niet realistisch is gezien de huidige arbeidsmarkt en omstandigheden in de sector. Volgens hen zou een verzuimpercentage van 10,4% meer in lijn zijn met de werkelijkheid.
Klik hier om het volledige vonnis in te zienOpent in een nieuwe tab:
Belangrijkste bevindingen van de Rechtbank
De rechtbank oordeelde dat de gemeenten onvoldoende onderzoek hadden gedaan naar het reële verzuimpercentage en dit percentage niet voldoende hadden onderbouwd. Het gehanteerde verzuimpercentage van 7,5% was gebaseerd op een gemiddelde van het huidige verzuimpercentage (10%) en een geprognosticeerd percentage (5%) aan het einde van de contractperiode. De rechtbank vond deze onderbouwing niet overtuigend.
Daarnaast hadden de gemeenten twee loonstijgingen in 2024 (1,8% per 1 januari en 1,2% per 1 juli) niet meegenomen in de tariefberekening. Dit was volgens de rechtbank onterecht.
De rechtbank erkende ook dat sectorspecifieke en regiospecifieke omstandigheden, zoals de krapte op de arbeidsmarkt en de fysieke zwaarte van het werk, niet voldoende waren meegenomen in de berekeningen van de gemeenten.
Uitspraak van de Rechtbank
De rechtbank droeg de gemeenten op om:
- Een nieuw, zorgvuldig onderzoek te doen naar een reëel verzuimpercentage, rekening houdend met regionale en sectorale omstandigheden.
- Het nieuwe verzuimpercentage deugdelijk te onderbouwen.
- De salarisontwikkelingen van 2024 mee te nemen in de tariefberekening.
- De open-houseprocedure op te schorten totdat aan bovenstaande punten is voldaan.
Praktische adviezen
Uit dit vonnis kunnen enkele belangrijke lessen worden geleerd;
- Vraag de gemeente om een gedetailleerde onderbouwing van alle factoren die relevant zijn bij het vaststellen van een tarief. Dit geeft inzicht in redenatie van gemeenten en kan u als aanbieder helpen beoordelen of dit reëel is.
- Onderzoek welke percentages reëel zouden zijn in de huidige situatie (of vraag deze op) zodat u goed de afweging kunt maken of gegevens die gemeenten hanteert ‘natuurgetrouw’ zijn.
- Houd regelmatig overleg met alle betrokken partijen om zorgen en bedenkingen tijdig te bespreken en op te lossen. Dit bevordert een goede samenwerking en voorkomt escalatie.
- Documenteer alle stappen en beslissingen zorgvuldig. Dit biedt een stevige basis voor eventuele juridische procedures en zorgt voor duidelijkheid en verantwoording.
- Maak gebruik van aanwezige jurisprudentie, zoals het vonnis welke we nu behandelen.
- Weet elkaar als aanbieders te vinden te vinden in dergelijke situaties, houdt oog voor de restricties vanuit de mededingingswetgeving (kartelvorming) maar ga samenwerking niet om die reden bij voorbaat uit de weg! Samen sta je écht sterker.
Mocht u als aanbieder ook een situatie tegenkomen waarbij het samen optrekken met andere aanbieders een goede zet lijkt maar twijfelt u over of dit toelaatbaar is in het kader van de mededingingswet? Neemt u dan contact met ons op, wij kijken graag met u mee!