Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Terug naar overzicht
Kennisdocument

OVA-percentage

25 april 2025

De OVA-index staat voor ‘overheidsbijdrage aan de arbeidsvoorwaardenontwikkeling’ en is een indexcijfer dat tussen overheid, zorgaanbieders en zorgverzekeraars/zorgkantoren is afgesproken. Het indexcijfer is opgebouwd uit 3 delen:

  1. Ontwikkeling contractlonen in de marktsectoren (deze is dus bedoeld om een gelijkwaardige loonontwikkeling mogelijk te maken)
  2. Incidentele looncomponent (ter financiering van vooral periodieken)
  3. Percentage voor wijzigingen in premies sociale zekerheid en pensioenen (compensatie voor mutaties in premiepercentages)

Het eerste deel van de OVA-index is veruit het grootste gedeelte van het indexcijfer. Het cijfer onder punt 1, de contractlonen, is het cijfer dat bij de cao-besprekingen een belangrijke rol speelt.
Het CPB publiceert jaarlijks (in februari of maart) het Centraal Economische Plan en dat is de basis voor de OVA. De cijfers die de NZa hanteert, zijn daar grotendeels op gebaseerd.
Bent u op zoek naar gedetailleerde overzichten rond deze cijfers, dan leert de ervaring dat de site van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heel handig is. Volgt u deze link met prijsindexcijfers, en dan naar beneden scrollen.

Het zogenoemde OVA-convenant dateert uit 1999. Het convenant kan niet eenzijdig door een der partijen worden opgezegd of gewijzigd en is dus nog steeds van kracht. In dit convenant is afgesproken dat het budget van zorgfinanciers (verzekeraars en zorgkantoren; gemeenten kennen een andere systematiek, nl. ’trap-op-trap-af) jaarlijks van overheidswege wordt verhoogd.

Gemeenten gaan over hun eigen tarieven. Om ervoor te zorgen dat de loonstijgingen door werkgevers kunnen worden betaald, moeten de tarieven van gemeenten reëel zijn. Dat staat in de Algemene maatregel van bestuur reële prijs Wmo. In die AMvB staat ook dat gemeenten rekening moeten houden met indexeringen. In de Rekentool Wmo is daarin voorzien.