Informatie uit de nieuwsbrief van week 13, 2025
25 maart 2025Inzichten in Gen Z op de arbeidsmarkt
Soms is het lastig om in te spelen op de behoeften van de nieuwste en jongste generatie op de arbeidsmarkt. Hoe staat deze generatie Z bijvoorbeeld in zijn werk en welke behoeften heeft Gen Z eigenlijk? AZW heeft de inzichten en belangrijkste uitkomsten vertaald naar acht inzichten over Gen Z en een video met uitleg.
Beperken compensatie transitievergoeding
Van 19 februari tot 20 maart 2025 lag een wetsvoorstel in consultatie dat beoogt de compensatie van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid te beperken tot kleine werkgevers (met een loonsom tot en met 25 keer gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per kalenderjaar). Concreet houdt dit in dat middelgrote en grote werkgevers hiervoor geen compensatie meer krijgen. De nieuwe regeling zou gaan gelden voor werknemers die na 1 juli 2026 twee jaar ziek zijn.
Zorgthuisnl heeft gereageerd op de internetconsultatie en de politiek opgeroepen de voorgestelde wijziging te heroverwegen. Hier leest u de argumenten hiervoor.
Het deskundigenoordeel
Bij een deskundigenoordeel beoordeelt een onafhankelijke verzekeringsarts of een arbeidsdeskundige van het UWV de medische situatie van een (zieke) werknemer. Vervolgens legt de deskundige het oordeel schriftelijk vast in een rapport.
Het deskundigenoordeel kan betrekking hebben op:
De arbeids(on)geschiktheid van de werknemer
De re-integratie-inspanningen van de werkgever en werknemer
De passende functie voor de zieke werknemer
Het UWV is wettelijk verplicht om zo’n deskundigenoordeel af te geven.
Een deskundigenoordeel kan uitkomst bieden over wat redelijk is, wanneer er tijdens de re-integratie onenigheid ontstaat tussen werkgever en werknemer over bijvoorbeeld de belastbaarheid of de re-integratiemogelijkheden. Maar welk oordeel weegt het zwaarst wanneer het deskundigenoordeel van het UWV haaks staat op het oordeel van de bedrijfsarts? Lees meer over de waarde van het deskundigenoordeel als dat niet overeenkomt met dat het oordeel van de bedrijfsarts.
Wetsvoorstel eigen bijdrage naar de Tweede Kamer
Staatssecretaris Vicky Maeijer heeft laten weten op korte termijn het wetsvoorstel inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage (ivb) naar de Tweede Kamer te sturen. Het wetsvoorstel is al enige tijd in de maak; in augustus 2024 adviseerde de Raad van State het wetsvoorstel aan te passen omdat de Raad twijfelde of het voorstel de ervaren financiële problemen in de Wmo duurzaam zou oplossen. In het aangepaste wetsvoorstel worden huishoudens met een minimum inkomen gehouden aan een bedrag overeenkomstig met het huidige abonnementstarief (€23,60 per maand) en loopt de eigen bijdrage voor hogere inkomens op tot €328,- per maand. Het wetsvoorstel is op dit moment nog niet openbaar gemaakt, wij houden u via de nieuwsbrief op de hoogte.
Vernieuwde handreiking kwetsbare ouderen thuis
De handreiking kwetsbare ouderen thuis is volledig herzien. Het 6-stappenplan voor het bieden van persoonsgerichte, proactieve en samenhangende zorg en ondersteuning voor thuiswonende kwetsbare ouderen vormt de kern van de handreiking. Wanneer kwetsbaarheid is vastgesteld bij een oudere, zijn de stappen cyclisch. Per stap worden instrumenten, werkwijzen en methodieken aangereikt die helpen om afspraken te maken over de invulling van de zorg. Goede samenwerking en afstemming tussen de betrokken zorg- en hulpverleners in de wijk, de oudere zelf en mantelzorgers helpen om mogelijke problemen op tijd te signaleren en de juiste hulp te bieden.