Persbericht

Miljoenennota 2021: Gebrek aan visie op de ouderenzorg

In het afgelopen jaar is de discussie over de toekomst van de zorg en met name de ouderenzorg sterk opgevlamd. Vorig jaar is in de troonrede met miljoenennota 2020 aangegeven dat er een contourennota voor de zorg wordt opgesteld.

Miljoenennota 2021: Gebrek aan visie op de ouderenzorg

De gedachte erachter was dat de zorg zoals nu ingericht en gefinancierd niet toekomstbestendig is en niet gereed voor uitdagingen zoals toenemende vergrijzing en stijgende zorgvraag die daar mee samenhangt, en de ontgroening die minder mensen beschikbaar maakt voor het leveren van een antwoord op de toenemende zorgvraag.

Nu een jaar later, midden in coronatijd had Zorgthuisnl verwacht dat er een visie zou worden neergezet voor de toekomst van de zorg. Niet alleen om nu de covid-19 crisis aan te kunnen, maar vooral om de stijgende zorgvraag vanuit vergrijzing en ontgroening aan te kunnen. Helaas niets daarvan. De miljoenennota 2021 geeft weinig aandacht aan de zorg en noemt slechts enkele malen begrippen die in relatie staan tot de zorg voor ouderen. Dat is teleurstellend en geeft weinig vertrouwen in de benodigde visieontwikkeling binnen het kabinet en het ministerie van VWS.

Zorgthuisnl heeft eerder dit jaar 5 hoofdlijnen aangegeven voor opname in de contourennota en houtskoolschets ouderenzorg. Dit zijn onze punten:

  • Zet sterker in op het begin van opkomende kwetsbaarheid door tijdige ondersteuning en begeleiding;
  • Draai de financiële prikkels in de zorg de andere kant op; beloon preventie en het voorkomen van (zwaardere) zorg;
  • Hef de financiële schotten in de zorg op: zet de cliënt centraal: ook in de wijze van financieren (persoonsvolgende financiering over de domeinen heen);
  • Zet sterk in op Telecare en ICT: voer een landelijk EPD in;
  • Herzie op belangrijke punten de organisatie van zorg: maak gebruik van talenten en competenties! Stop het opdrijvende effect van steeds opschroeven van onnodige opleidingseisen!

Alle punten hebben we nader uitgewerkt. Als u interesse heeft neem contact op met Zorgthuisnl. En kijk ook wat lidmaatschap van deze branchevereniging voor u kan betekenen.

Gerelateerde nieuwsberichten

De opgevraagde pagina is alleen beschikbaar voor leden. U kunt hieronder inloggen om door te gaan.