Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Terug naar overzicht
Kennisdocument

E-health & Zorgtechnologie

30 januari 2025

E-health en de inzet van technologie in de zorg krijgen steeds meer aandacht. Er zijn tal van mogelijkheden om zorgverleners en/of cliënten te ondersteunen. Dit kan bijdragen aan kwalitatief goede, maar ook efficiënte zorgverlening.
Door e-health of technologie op een juiste manier in te zetten kunnen cliënten langer zelfredzaam blijven, is minder inzet van professionele zorg nodig, en kan de zorg efficiënter georganiseerd worden. Dit vraagt echter wel een goede inbedding van deze nieuwe vormen van technologie.

Op ICT en technologisch gebied zijn er tal van mogelijkheden. De grootste uitdagingen op dit moment zitten in de juiste investeringen en structurele implementatie van e-health oplossingen. De Kennisbank Digitale Zorg is een centraal platform voor kennisuitwisseling over digitale zorg.

Zorg van nu laat zien wat slimme zorg is, welke innovaties er zijn, hoe je zorgtechnologie inzet, wanneer en waarom.

Zorgvernieuwing in versnelling
De ouderen- en thuiszorg in Nederland staat voor een enorme uitdaging als gevolg van de vergrijzing en de toenemende zorgvraag. Daarom startten ActiZ, AlzheimerNL, AWIZ, Vilans, WDTM, ZN en Zorgthuisnl in mei 2022 ‘Zorgvernieuwing in Versnelling’. Het doel: juiste zorg op de juiste plek door zo innovatief en digitaal mogelijk te werken in de ouderen- en thuiszorg.

In mei 2022 hebben de initiatiefnemers van ‘Zorgvernieuwing in Versnelling’ een Actieplan opgesteld en de oproep gedaan binnen de ouderen en thuiszorg om samen  te werken. Dit heeft geleid tot 8 doelen  waar nu aan gewerkt wordt.

Het actieplan bestaat uit acht doelen waarop verschillende activiteiten plaatsvinden.

  • Doel 1 | Betrokkenen bij (toekomstige) zorg van ouderen zien in waar de inzet van zorgtechnologie van meerwaarde kan zijn en zijn in staat dit te benutten.
  • Doel 2 | Kennis en ervaringen delen over digitale innovaties, implementaties en waardebepalingen, op landelijk niveau zorgt voor een versnelling van de inzet van technologische mogelijkheden.
  • Doel 3 | Aantrekkelijke (innovatie) markt zijn, waarbij zorgorganisaties en (innovatie) partners actief samenwerken om sneller, impactvollere innovaties op de markt te brengen.
  • Doel 4 | Gelijkgericht handelen door zorgverzekeraars en zorgkantoren draagt optimaal bij aan de inzet van (digitale en hybride) herontworpen zorgprocessen met geaccepteerd bewijs.
  • Doel 5 | In de ouderen- en thuiszorg wordt samengewerkt in een duurzaam informatiestelsel waarbij data en services digitaal toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar zijn.
  • Doel 6 | Zorgorganisaties hebben de basis op orde voor de optimale inzet van zorgtechnologie.
  • Doel 7 | Er vindt echte transformatie van de zorg plaats naast het optimaliseren van de bestaande zorgprocessen. Ruimte voor disruptief innoveren van de ouderen en thuiszorg.
  • Doel 8 | Bij opleiding voor (toekomstige) zorgmedewerkers is zorgtechnologie en een innovatieve manier van werken vanzelfsprekend.

Factsheet over financiering zorgtechnologie in Wmo, Zvw en Wlz
De afgelopen jaren investeren zorgorganisaties steeds meer in zorgtechnologie. Dat is ook logisch; zorgtechnologie is steeds gebruikelijker en is nodig om mensen eigen regie te laten behouden en de beschikbare capaciteit in de zorg goed te benutten. Maar over hoe deze innovaties in de verschillende zorgdomeinen gefinancierd wordt, zijn veel vragen. Vilans presenteert daarom de ‘Factsheet financiering zorgtechnologie.’

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de inzet van zorgtechnologie op sommige plekken een enorme vlucht heeft genomen. Zorg op afstand is steeds meer onderdeel van het ‘normale zorgproces’ geworden. Uitdaging is nu om dit vast te houden en hier langdurige afspraken over te maken. Dit komt bijvoorbeeld ook terug in de inkoopvoorwaarden van zorgverzekeraars en de nieuwe ontwikkelingen rondom WOZO en IZA.

Ook deze website kan een bijdrage leveren voor u als zorgaanbieder, hier kunt u vragen stellen, informatie vinden over het implementatieproces en over subsidiemogelijkheden.