Persbericht

Zorgthuisnl akkoord met IZA: van een “nee, tenzij” naar een “ja mits”

Zorgthuisnl akkoord met IZA: van een “nee, tenzij” naar een “ja mits”

Vrijdagmiddag 16 september heeft een ruime meerderheid van de Zorgthuisnl leden tijdens een ingelaste algemene ledenvergadering, hun instemming gegeven voor ondertekening van het IZA op grond van een aanvullend onderhandelingsresultaat.  

Na de “nee, tenzij” van afgelopen dinsdag is er door Zorgthuisnl, ActiZ, VWS, de NZa en zorgverzekeraars intensief onderhandeld. De onderhandelingen hebben geleid tot aanvullende afspraken die zorgaanbieders meer garantie geven dat zorgverzekeraars bereid zijn tot investering in de wijkverpleging. De afspraken zijn bekrachtigd in een brief, welke is ondertekend door minister Helder. De kern van de afspraak is de expliciete toezegging van de zorgverzekeraars dat zij ook al voor contractjaar 2023 IZAconform gaan inkopen en contracteren. Zorgverzekeraars verwachten daardoor 250 miljoen euro (bijna 8%) aan extra omzet in de wijkverpleging 2023 te realiseren ten opzichte van 2022. 

Leden zijn blij met de brief van de minister en zien dit  als een eerste stap in de goede richting. Zoals het spreekwoord luidt: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Deze toezegging is een eerste stap naar herstel van vertrouwen. 

De “mits” waarmee Zorgthuisnl het akkoord ondertekent, is van toepassing op de daadwerkelijke realisatie van de afspraken.  Onze leden moeten in de contractering voor 2023 daadwerkelijk gaan merken dat hun tarieven gaan stijgen. Ook zullen we met een kritische houding deelnemen aan de uitwerking van de werkagenda’s, waarbij de paragraaf ‘wijkverpleging en contractering’ voor ons essentieel is, zoals de validering van de rekentool. 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

De opgevraagde pagina is alleen beschikbaar voor leden. U kunt hieronder inloggen om door te gaan.