Nieuws

Zorgthuisnl in Zorgvisie - IZA zet vrije artsenkeuze op losse schroeven

Zorgverzekeraars zouden zo meer grip willen krijgen op zorgaanbieders, maar Hans Buijing van brancheorganisatie Zorgthuisnl vreest voor een veel sterkere onderhandelingspositie bij de verzekeraars.

Bij het overleg rond het Integraal Zorgakkoord (IZA) ligt aanpassing van artikel 13 van de zorgverzekeringswet (Zvw), de vrije keuze voor een behandelaar voor de cliënt, op tafel. Zorgverzekeraars zouden zo meer grip willen krijgen op zorgaanbieders, maar Hans Buijing van brancheorganisatie Zorgthuisnl vreest voor een veel sterkere onderhandelingspositie bij de verzekeraars.

Schrappen of aanpassen van artikel 13 zou betekenen dat cliënten met een naturapolis een lagere vergoeding krijgen voor de zorg van een ongecontracteerde zorgverlener. Volgens Zorgthuisnl-directeur Hans Buijing wordt passende zorg gebruikt als argument van de zorgverzekeraars om te sturen op het aanpassen van de vrije keuze. Zonder de verplichting om 75 procent van een behandeling bij een ongecontracteerde zorgaanbieder te vergoeden, kan een zorgverzekeraar veel beter sturen op kwaliteit en passende zorg bij de zorgorganisatie.

Noodzaak voor transitieZN zegt in een reactie niet in te willen gaan op het IZA terwijl de gesprekken lopen. Marjo Vissers, tijdelijke bestuursvoorzitter van VGZ, vertelde in de vorige week gepubliceerde podcast Voorzorg al dat contractering nodig is om de transitie naar passende zorg te maken. ‘Daarmee kunnen we eigenlijk de prikkel om de zorg te veranderen niet goed genoeg leggen. Een van de belangrijke dingen om de zorg echt te veranderen is dat je met de contractering precies die prikkels zo legt dat de zorg ook gaat veranderen.’

Genoeg mogelijkheden
Maar volgens Zorgthuisnl is dit helemaal niet nodig. De zorgverzekeraar heeft nu al genoeg mogelijkheden om hierop te sturen, maar hiervoor moet de verzekeraar wel moeite stoppen in het contracteren van een zorgaanbieder. De brancheclub benadrukt ook dat afspraken uit het Hoofdlijnenakkoord om de contracteergraad te verhogen en het contracteerproces te verbeteren niet zijn gerealiseerd.

Fraude
Voor zorgverzekeraars wordt met het schrappen van het artikel ook het tegengaan van fraude een stuk makkelijker. Buijing benadrukt dat elke euro die verdwijnt uit de zorg via fraude een euro te veel is, maar vindt ook dat het meevalt in vergelijking met het totale bedrag dat wordt uitgegeven via de Zvw van bijna 50 miljard euro. Controle kan tevens ook op andere wijze plaatsvinden.

Tarieven te laag
Veel ongecontracteerde zorgaanbieders in de wijkverpleging willen ook wel een contract, zegt Buijing. Alleen zijn de tarieven die zorgverzekeraars bieden te laag voor die aanbieders. Ongecontracteerde aanbieders zouden vooral actief zijn in wijken waar zorg geleverd wordt aan cliënten die een complexere problematiek, armoede en een taalachterstand kennen. De zwaardere zorgvraag zou niet passen in de inkoop van de zorgverzekeraars. Buijing verwijt zorgverzekeraars ook dat deze cliënten juist bij niet-gecontracteerde zorgverleners terecht komen. Dit zou ook tegenspreken dat juist deze organisaties de krenten uit de pap halen, benadrukt hij.

Dwang
‘Nee, aanpassing van artikel 13 zal niet leiden tot betere passende zorg voor cliënten. Het leidt er wel toe dat de inkoopmacht van zorgverzekeraars nog verder toeneemt en zorgaanbieders, nog meer dan nu al het geval is, gedwongen zijn om een kruisje te zetten onder het contract met de verzekeraar, omdat het niet-gecontracteerd leveren van zorg geen optie meer is.’

Gerelateerde nieuwsberichten

De opgevraagde pagina is alleen beschikbaar voor leden. U kunt hieronder inloggen om door te gaan.