Staatssecretaris Maeijer: ‘medicatieveiligheid niet in het geding’
Nieuws
17 oktober 2024
Onder het ‘Generiek Kompas – Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ worden medicatiefouten nog steeds geregistreerd door zorgmedewerkers. Dat bevestigde staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke zorg Vicky Maeijer (PVV) tijdens een debat over de ouderenzorg in de Tweede Kamer gisteren. In het debat werd gesproken over de vraag of het Generiek Kompas voldoende concrete, objectieve en toetsbare normen bevat waar zorgaanbieders aan moeten voldoen.
Kamerleden stelden onder andere dat door de invoering van het kompas geen toezicht meer zou zijn op medicatiefouten in de ouderenzorg. Dit is onjuist. Het Generiek Kompas is een samenwerking van 17 partijen. Deze 17 partijen zijn allen betrokken bij ondersteuning, zorg en behandeling voor mensen met een zorgvraag en vertegenwoordigen ouderen, cliënten, naasten, mantelzorgers, zorgprofessionals, zorgaanbieders en financiers. Het Kompas is gericht op ‘samen werken aan kwaliteit’ van bestaan en draagt daarmee bij aan de kwaliteit van ondersteuning, zorg en behandeling. Het Kompas ondersteunt persoonsgericht werken en zet een beweging in gang waarbij we ons richten op kwaliteit van bestaan. Het stelt echter niet dat zorgaanbieders het toezicht op alle kwaliteitsstandaarden of normen loslaten. Het Kompas doet recht aan wat nu goed werkt en maakt ruimte voor wat anders kan en moet.
Gesprek staatssecretaris
Staatssecretaris Maeijer bevestigt deze informatie in reactie op vragen van Kamerleden in het debat. Vanuit de wet WKKGZ maken zorgprofessionals nog steeds verplicht melding van (medicatie)calamiteiten bij de Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ). ‘Er is hierin geen verandering met hoe dit was geregeld voor het aannemen van het Generiek Kompas door het zorgveld.’ De staatssecretaris zegde de Kamer toe met alle partijen van het Kompas om tafel te gaan en de landelijke borging van kwaliteit en veiligheid te bespreken. De partijen verantwoordelijk voor de totstandkoming van het Kompas zien uit naar dat overleg.
Vertrouwen in professionaliteit
Leren en verbeteren maakt een belangrijk onderdeel uit van het Kompas. Hiertoe worden ook gegevens vastgelegd en gemeten. Bij het Generiek Kompas hoeven zorgorganisaties dit soort gegevens niet meer landelijk aan te leveren ter verantwoording. Een landelijke aanleverplicht leidt immers niet tot minder risico’s maar wel tot meer registratielast voor organisaties. Individuele zorgprofessionals registreren voor het zorg- en behandelproces de noodzakelijke gegevens uiteraard wel in het patiënten- of cliëntendossier. Op basis van deze gegevens monitoren organisaties samen met zorgprofessionals nog steeds de bestaande standaarden voor kwaliteit en veiligheid van de zorg voor cliënten en patiënten. Ook kunnen de kwaliteitsindicatoren nog steeds worden gebruikt door zorgorganisaties- alleen de verplichting tot het landelijk aanleveren (en de daarbij behorende administratielast) is komen te vervallen. In het Kompas is afgesproken dat zorgorganisaties zich jaarlijks verantwoorden in een kwaliteitsbeeld. Het kwaliteitsbeeld biedt -onder andere- inzicht hoe professionals leren en ontwikkelen, maar ook over hoe mensen met een zorgvraag en mantelzorgers de zorg ervaren, wat jaarlijks gemeten wordt. Met het kwaliteitsbeeld wordt inzicht verkregen in de kwaliteit en veiligheid, wordt gewerkt aan continue leren en verbeteren en wordt de administratieve last voor zorgprofessionals beperkt tot zaken die relevant zijn voor de zorg in de praktijk. Het kwaliteitsbeeld is ook toegankelijk voor mensen met een zorgvraag en mantelzorgers.